Traunsee - stěna Höbarthwandl

22. prosinec 2015 VaDo

V úterý svítilo sluníčko, teploty šplhaly k 10°C, prostě škoda nebýt někde pod vodou. S Petrem jsme využili ještě platnou dálniční známku a vyrazili prozkoumat dvě lokality na Traunsee, o kterých není na českém internetu nic moc k nalezení.

První lokalita - Höbarthwandl

Jde o stěnu, která začíná asi v 10 metrech a padá do 40 metrů. Podle popisu jsme stěnu málem minuli - ale po chvilkovém plavání nad zvlněným dnem v 5-7 metrech se najednou před námi otvírá černá tma. A je to tam. Chvilka zavání - na mé straně - Petr tam jde bez rozmýšlení. Pod 20 metry brzdím. Krásná kolmá stěna padající velkými kameny do tmy pode mnou. A na ní a na dně tisíce a tisíce malých a velkých okounů. Viditelnost přímo skvostná, okolo 10 metrů! Pokračujeme po stěně, ale ta po asi 20 minutách končí a přechází do klasického hliněného svahu. Tak si ji dáme ještě zpět v hloubce asi 15 metrů. Po necelé hodině vystupujeme nad trávy v 5 metrech. Hned nás vítá veliká štika. Chvilku se kamarádí s Petrem. Druhá za chvilku, ale jen na hranici viditelnosti. Deco mezitím krásně odtikalo a jsme zpět na schůdkách do vody. 

Moc pěkná lokalita Je zde problém s parkováním. Parkovali jsme před barákem u silnice. I když jsme se slušně zeptali a  bylo nám to povoleno, stejně na nás nekoukali úplně přátelsky.

Lokalita druhá - Tauchschule Neptun

Druhá lokalita pod hřbetem skaliska Traunstein má již parkoviště a pěknou louku na vstupu do vody. Pod vodou je množství plošin navzájem vyvázaných linkami. Na jedné z nich je umístěný bicykl. Na pravé straně lokality jsou potopené 2 lodičky - plachetnice. Jedna z nich, asi třída Pirát, nebo něco takového i se stěžněm. Ale nebýt těchto atrakcí, je to zde dost nuda - pouze svah do hlubiny. Pod 20 metry je opět k nalezení koberec z okounů. Jinak nic.

Viditelnost již maličko horší, více než 6 metrů to nebylo. Jsme zhejčkaný!

 

Klíčová slova: Potápění, potápění Traunsee, potápění na jezeře Traunsee

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Traunriver a Attersee