Traunriver a Attersee

13. prosinec 2015 VaDo

Domluva byla jasná. V 8:00 ve Vyšším Brodě, přeložit auta a razíme.

Realita: sladké probuzení, samo, žádný budík. Ale je nějak světlo. A taky je 8:07. Průser. Zaspal jsem. Mně snad ta řeka není souzená. Kurva!

Za deset minut sedím v autě. Za necelých 30 minut jsem ve Vyšáku. Přeložit a jedem. Mezitím volám druhé partě (skupina "A"), která vyrazila z Budějc. Když já jsem před Vyšákem, oni už projíždějí Linec. Já fakt nestíhám. 

Traunriver

Stihnul, u Traunfallu jsme o pouhých 10 minut později než oni. Plán je sestaven rychle, jedno auto k elektrárně, druhým nahoru k dálnici. Voda vypadá nádherně. Dlouhatánské schody do vody v plné výstroji pěkně ohřejí. Ale voda má na krásných 8°C. Zase se ochladím.

Po 20 minutách první kontrolní vynoření. I když je pěkný proud, rychlost postupu není nic moc. Stále je vidět dálniční most. Takže musíme trochu kopnout. Pod vodou je to úchvatný. Několik (více než 3) jezů z původního řečiště. Opěrné stavby břehů stále ještě drží. A když se po hodině (a asi 2km plavání) dostáváme nad elektrárnu do tůněk a prolézaček, je to zase jiné, ale stejně dobré. Zde se ale (trochu) zkazila viditelnost. A museli jsme čurat. A docházel nám vzduch. A byla nám zima. 94 minut v 8°C se na nás prostě podepsalo.

Příště to chce zkusit jen tůně v dolní části.

Attersee, Unterwasserwald.

Druhý ponor zde. Skupina "A" musela ještě nafoukat do Bachu, takže skupina "B" vyrazila samostatně. Když lezem do vody, potkáváme nějakého Němce, samotného. Posílá nás na pravou stranu, že asi v 8metrech je spousta ryb cca 5 minut plavání. Plaveme, plaveme ... Asi se přestěhovaly. Ani ploutev.

Tak hup dolů pod 20 metrů na les. Viditelnost okolo 10 metrů. Nádhera. Slunce se pomalu sklání k vrcholkům hor, které lemují jezero a tak se pomalu stmívá i pod vodou. Tom pak objevil v rozsoše krásného jednovousáka - a taky jednoočáka. Nechá se chvilku okukovat a fotit, natáčet. Ale pak zapluje pod kládu, kde vyruší okouna. A to již bliká deco, tak zpět nahoru. Brouzdáme ještě v travinách, ale už nic - žádná ryba. Když lezeme z vody - pod 50 minutách, slunce definitivně zapadlo za hřebeny, začíná se dělat šero. A to již také leze z vody skupina "A".


Klíčová slova: Potápění, Traun, řeka Traun, Attersee, Unterwasserwald

Pokračujte ve čtení