Řídelov a Horní Cerekev

7. září 2014 VaDo

Moc jsem toho o prázdninách o potápění nenapsal. Není to tím, že bych nelezl pod vodu vždy, kdy se dá, ale letos mám na starosti dvě nové potápky. A druhý faktor - kvalita vody - letos také nic moc.

O tomhle víkendu jsme chtěli na Řídelov. Už jsem tu rok nebyl, naposledy s Tomášem. Teď tedy s dvěma novými potápkami. Přeci jen jim chci ukázat i jiné lomy, než Cerekev a Bořenku. Ale Řídelov zklamal. Viditelnost do 4 metrů okolo 2 metrů, pak následoval šedý zákal, kde nebylo vidět doslova na špičku nosu. Takže jsme dali kolečko ve 3 metrech. Větší ryby se nám vyhýbaly, k vidění jen pár zvědavých okounů. A místní atrakce - vanu coby keson, značky a keson. Po 20 minutách lezeme z vody a balíme. Flašky skoro plný, ale dělat tady druhý ponor nemá cenu.

Chvíle váhání - a jedem na Cerekev. Je to jen 10 minut jízdy. Ještě potkáváme Martina, který končí ponor. Voda prý celkem ujde. Tak tedy do vody.

Skok do vody, zanoření, zabrzdit ve 3 metrech. Vše perfektní. Vydáváme se vlevo od mola, koukáme do kytek, jestli není náhodou nějaká pěkná rybka. Tréning vyvážení v malé hloubce - k mojí spokojenosti :-). Spousta života, větší ryby tedy nic, až na kapry, ale ti se zase nenechají moc okukovat :-) Sousta plevelných rybek. Vždy se, podle mojí zkušenosti, štiky drží poblíž těchto hejn - je to prostřený talíř, ale tady nic.

Nakonec zkouším z Věrky dělat modelku. Na první pokus... Celkem to jde. Tréning sundání masky a výstup ze 3 metrů bez masky.

Tak zase někdy příště.

Klíčová slova: Potápění, Řídelov, Horní Cerekev

Pokračujte ve čtení