Lom Řídelov

30. červenec 2013 VaDo

V neděli jsme se byli s Tomášem a Marcelem  potápět na lomu Ŕídelov, což je domovská stanice potápěčského spolku Poseidon. Byli jsem tam poprvé, takže velká neznámá.

Příjezd celkem nesnadno hledatelný (odbočka k baráku ze silnice, lom by tam nikdo nehledal) , potom příjezd lesní cestou ("tady snad už nic není") - a kuk, první dřevěný baráček, druhý a jsme u lomu. Lom není veliký, tak malinko větší než Lomeček, trochu hlubší - cca 10-15m

Pěkný vstup po kamenných schodech, možnost skoku nebo pokračovat po schodech až do vody. Voda celkem čistá, až na několik "voskových ker" - zbytků to po natáčení reklamy. Viditelnost musím pochválit, kolem 5-8 metrů. Místy zakaleno - slabé 3 metry.

Tak nekecat a hup do vody. Pár atrakcí - ty nás moc nevytrhnou. Pěkně zarybněno. Hned na úvod potkávám místní velkou atrakci - asi metrovou štiku. Plno drobných rybek - plotice, bělice, kapříci.

Po zhruba 40minutách jsem zpět u mola. Ve flašce ještě 120bar. Takže vylezu na dekompresní pivko, pokec s místním správcem, provozovatelem, údržbářem Jardou v jedné osobě.

Za chvíli na druhý ponor. Spíš natáčím a kochám se. Štika se neukázala. Ale i tak moc pěkný ponor v prosluněné vodě.

 Fotografie

 

Video

Klíčová slova: Lom řídelov, potápění lom Řídelov

Pokračujte ve čtení