Attersee - Schlierwand - Dixi

4. duben 2015 VaDo

Tak další výjezd na Attersee. Dálniční známka se musí využit. Na sucháči vyměněné manžety a napouštěcí ventil. Tak snad všechno klapne.

Z Čech vyrážíme za polojasného rána. Tak to vypadlo, že slíbená zima, déšť a sníh se nevyplní. Jenže kousek za Lincem už vypadá všechno úplně jinak. Teploměr spadnul na krásné 2°C a z nebe padají provazy vody. Když dojíždíme na Attersee, tak již neprší tak vydatně, ale za to poletují v tom dešti sněhové vločky. Ale nejsme blázni sami. Tolik potápěčů na Attru jsem neviděl ani v létě. Každá lokalita je obsazena několika auty. A vrchol všeho - zastavuje vedle nás opravdu velký auto, vyrojí se z něj asi 10 korejců nebo japonců (omlouvám se, ale já to nepoznám) a strašně se k nám hlásí, že jsou taky z Čech. Nejvíc mně dostanu otázka: "A co vy tady tělááte?" Já: "Potápíme se.", "Hmm, to nefim, co to je." Ale udělali si s náma asi 50 fotek a odfrčeli. Takže nás budou někde doma ukazovat, že jsou to ty divný lidi, co v zimě lezou pod vodu.

Schlierwand

Ale zpět k potápění. Na první lokalitě - Schlierwald - je opravdu moc pěkná stěna. Naplaveme k ní zhruba v 15 metrech a přehoupneme se za její patu a padáme podle ní dolů do 30 metrů.  Nahoře je voda kalná, ale pod 20 metry se krásně otvírá. Je nás tady ale opravdu hodně, potkáváme dvě party potápek. V 35 metrech s naskočeným dekem obracíme a stoupáme podél paty stěny nahoru. V 10 metrech vpravo v bok a zkoušíme štěstí směrem od stěny. Ryby nejsou. Tak se vracíme a po 3/4 hodině lezeme pěkně promrzlý ven Sem se musím ještě vrátit. Fakt hezká stěna. A podle mne na mníky jako dělaná. Jenže tam nebyli.

Dixi 10,6km

Po nafoukání jedeme na druhou lokalitu. Tou je Dixi 10.6, kde chceme najít ty dvě potopený plachetnice. Padáme do 20 metrů, vyrážíme po vrstevnici a snažíme se je najít. Po 15 minutách, když mám pocit, že jsme je někde museli minout, tak se domlouváme, že do 20 minut ještě poplaveme a pokud je nenajdeme do té doby, točíme obloukem přes mělčí vodu zpět.
Ale v tu chvíli se objevují. A voda, která je celou dobu kalná - asi velkým větrem, který v tomhle místě zvedá i dost velké vlny, se pěkně vyčistí. Tak se kocháme a fotíme dokud nám počítače neodpípají bezdekompresní limit. Pak teprve točíme zpět. Po 38 minutách lezeme ven. Dokonce přestalo na chvíli pršet.

Manžety i ventil vydržely.

Fotky

 

Klíčová slova: Attersee, potápění, potápění na Attersee

Pokračujte ve čtení