Senec - Hlboké jazero

2. květen 2016 VaDo

Přelo dubna a května jsme chtěli se jet potápět na Senecká jezera, konkrétně Hlboké jazero. Ale začalo se vše vyvíjet špatně. V úterý na mne padl nějaký moribundus. Rýma, teplota. Zalezl jsem do postele, potil, bumbal, papal vitamíny. A ještě v pátek ráno nic moc. Ale když jsem se pokoušel stornovat zamluvený hotel, dozvěděl jsem se, že je jedno, jestli tam budu nebo ne. Stejně to zaplatím. Tak jsme jeli. 

V sobotu jsem se probudil, dobře napapal. A vydali jsme se k jezeru. Sluníčko, skoro letní teplota, průzračná voda. No co myslíte, vlezl jsem tam.

Ještě něco k domluvě se Slováky. Když jsme vše domlouvali, byl jsem ujištěn od báze, že foukání není problém, dá se zajistit. Najednou byl vše problém, je sobota, čarodějnice, není sezóna, daleko. Takže nakonec jsem obcházel potápky okolo (a že jich tam bylo), a ptal se , kde se dá nafoukat. Nakonec nám nabídl svůj kompresor jeden hodný potápka, tak byl problém vyřešen.  

Ponory

Senecká voda je opravdu krásná. Už se prý taky kazí, ale stejně byla viditelnost mezi 6 a 10 metry. Potápěli jsme se na 3 místech. První na ponory na bázi, se kterou jsme byli domluveni a potom dva ponory na místech, která nám ukázali potápěči. Všude jsou atrakce a místa, kde jsou ryby, provázány šňůrami. Ale popravdě - méně je někdy více.

Dno je celkem stereotypní. Plochý písek a  z něj vystupují hromady písku porostlé podvodní květenou. Díky bludišti vodících šňůr je potápka za chvíli dezorientovaná. Bez kompasu se vrátit nazpět je skoro beznadějné.

Co jsme viděli

Četl jsem, že slunečnice pestrá je na těchto jezerech dost problém. Je. Je jich tam více než okounů. Jezerem se potulují velká hejna kaprů. V trávě se spousta bělic, karasů a dalších býložravých ryb. Travní porost je hluboký a v něm je skována spousta štik a sumců. Takže je najít je celkem náhoda. Štik jsme potkali poměrně hodně. Takový dorost, okolo 30-40cm. Ale jsou po zimě vyhládlý, takže moc nepostojí. Loví. Sumce jsme potkali 3x. Poprvé spal v trávě, jen hřbet mu koukal. Blesky jej vyhnali. Ale za chvíli se za nemá přijel podívat a chvilku s námi plaval. Druhé jsme našli pod padlým stromem. Já si jej vůbec nevšiml. Kus nad ním pózovala štika. Ale Zbyněk jej našel.

Malé nehody

Ano, ani problémy se nám nevyhnuly. Praskla mi manžeta na sucháči. Naštěstí prasklina nezasáhla o-kroužek od kruhů. Tak jsem se potápěl se suchými rukavicemi. A před posledním ponorem mi praskl čep na ploutvi. To se dalo opravit pomocí gumicuku. Takže vlastně pohoda.

Shrnuto a podtrženo, nádherný potápěčský víkend.

 

 

Klíčová slova: Potápění, Senec, Hlboké Jazero

Pokračujte ve čtení