Attersee - Kohlbauernaufsatz a Vandl

13. září 2015 VaDo

V sobotu s Tomášem na Attersee. Počasí nám přálo, uznejte sami: výška, teplota, tlak, rosný bod: 400m, 15°C, 1015, 3.

Z původního plánu sešlo, protože jsem sjel z dálnice na blbém sjezdu a na Attersee jsme sjeli až na Attersee am Attersee. Takže nejbližší místo bylo Kohlbauernaufsatz. Na place již bylo několik potápek, asi škola. Dostali se tudíž do vody dříve než my. Ale nekonec to bylo dobře, protože po rozkopaném vstupu nám potom přišla viditelnost - i když vlastně nic moc - jako nádherná. Protože lodičku na úpatí stěny již známe, jen jsme udělali rychlou prohlídku. A pokračovali po stěně dále. Ale ta zákeřně po pár desítkách metrů mizí a dále je jen klasický Attersee svah někom do hloubky. 

Na ponor jsem si vzal jen 3mm rukavice. A 25 minut v 7°C vodě mi moc nesvědčilo. Jakmile jsem protnul ve 14m termoklinu a dostal se do 20°C vody, začaly mi ruce přicházet k sobě. Nic příjemnýho.

Na konci ponoru došlo i na tréning. Tomáš zkoušel zpátečku (bude potřeba zkoušet víc). Já bójku s těma zmrzlejma rukama. Dal jsem to.

Po nafoukání s svačince další lokalita Vandl. Dole je kesonek, autíčko a lodička. Kesonek, plato a následně i to autíčko nalézáme úplně přesně, ale tu lodičku asi někdo někam před námi skoval..

Na ponoru již jsem měl 5mm rukavice. A bylo fajn.

Potěšila mne časová navigace. ponor probíhal jako 2min sestup ke kesonu, další 2 minuty k autíčku ve 12m. Tam 5min zastávka na prohlížení. Potom sestup do 20m a 15 minut postup směrem k lodičce. Otočka ve 25minutě, odhad - ve 36 minutě musíme potkat plato. Bingo! Přesně!

Nakonec opět potrénovat. Opět bójka - kdo dřív? Vyhrál sem a to jsem dal náskok! Je potřeba stále zkoušet.

Pak již jen naplnit flašky čistým alpským vzduchem, kafíčko a domů.

Klíčová slova: Rakousko, potápění, Attersee

Pokračujte ve čtení