Jaký prohlížeč použít?

14. březen 2011 VaDo

Doplnění

testy byly prováděny ještě na MSIE 9 RC. Včera jsem instaloval verzi 9.0.8112 - tedy ostrou verzi - a podrobil ji stejným testům. Výsledky se prakticky neliší. Viz tabulka.

Na trhu máme v tuto chlíli 4 základní prohlížeče. Dovolím si opominout Safari, protože mi stále nepřijde jako plnohodnotný prohlížeč. A přiznám se, že na běžnou práci preferuji Internet explorer.

Takže v tuto chvlíli mám na svém PC instalovány

  • MSIE 9 RC - je to již použitlné. Verze s přídomkem beta měli pár problémů, hlavně v javascriptovém jádru. Vykreslování bylo bez problémů nskoro všem (nereportoval jsem v poslední betě již žádný nezobrazitelný web). web
  • Firefox 3.6.15 (verzi 4 beta jsem odinstaloval tak rychle, že se asi lekla. Byla naprosto nepoužitelná). Verze 4 by měla přinést WH akceleraci vykresování, ale ta měla asi zataženu ruční brzdu. O javascriptovém jádru se nebudu bavit vůbec. Pomalé a citelně. web
  • Opera 11.01 - zde musím jen chválit. Opera je dospělý prohlížeč, který nemá chyby a je rychlý. Mně nesedí jeho ovládání. web
  • Chrome 10.0.648 - je také velmi rychlý a problémy nemá. Opět jsem se neztotožnil s některými prvky v ovládání. web

 

Proč jsem testoval

Protože se na mne z různých stran valí vždy nějaká chvála na nějaký prohlížeč. A já stále trvám na tom, že z hlediska použitelnosti je MSIE na špičce. Není první. Ale zdaleka není tím posledním na chvostu. A teď ta otázka: Co to je použitelnost? Je to součet několika hodnocení, kde rychlost je jendna z položek. Dalšími jsou

  • intuitivnost, ale to se dá naučit a u mně je to naučené. prostě klávesové zkratky a poloha některých prvků je tak zafixovaná, že mi nejde se předělat
  • pocit lehkosti - nechci mít pocit, že aplikace "dře jak černá". Takže opět subjektivní.
  • konzumace systémových zdrojů - zdá se, že konečně něco měřitelného, ale není to úplně tak. Spotřebovaná paměť je ukazatel, který je potřeba dát do kontextu s celkovou fyzickou pamětí stroje, protože na stroji s 16GB RAM může klidně aplikace sežrat 800MB a nikomu to nevadí. Na stroji s 2GB RAM je toto již velkým problémem. A aplikace jsou dneska psány stylem "když paměť je, tak si vem". Zrovna tak otevřené soubory. Kominikace s diskem je opět záležitost používání počítače. Pokud mám málo paměti, bude aplikace komunikovat s diskem. Protože se do paměti nevejde a systém si její části odloží do odkladacího souboru (zjednodušeně řečeno).Takže to spíše ukazuje na nedostatek paměti neý na chybu aplikace. Spotřebovaný procesorový čas je opět veličina, která je závislá na stroji jako takovém a je se potřeba na ni dívat z kontextu konfigurace a dalších veličin. A důležité ani tak není, jestli aplikace vytěžuje stroj na 100%, ale jak ochotně se o procesorový čas dělí s dalšími aplikacemi.
  • Svižnost - opět jen pocit, ale můžeme jej podepřít nějakým testem rychlosti. Čísla, která zde prezentuju mají vztah pouze na mojí testovací mašině. Navíc spousta testů je vždy buď vztažena jen k jednomu prohlížeči - tedy ten je výrazně svižnější - nebo testuje jen omezenou fukcionalitu.

 

Protože první tři položky jsou subjektivní, nebudu je tady uvádět. Jen pro představu, u mne těsvně vede MSIE před Chromem a Operou. Hluboko za nimi je Firefox. Na obranu Firefoxu ale musím říci, že má skvělé nástroje pro vývojáře. To jej zachraňuje před celkovým hlubokým opovržením.

Pustil jsem na prohlížeče dva testy. SunSpider, který je velmi komplexní, testuje práci ve večech možných režimech a navíc testuje i rychlost vykreslování a procházení strukturou stránky. Google benchmark je jednodušší, zaměřený hlavně na výpočetní výkon.

K výsledkům 

SunSpider - čím menší číslo, tím lepší. Šíslo udává průměrnou dobu jednoho kroku testu. Kroků testu je tam 40 od čistě zaměřených na výkon až po testy vykreslování nebo validace uživatelkého vstupu. MSIE zde vyhrál hlavně díky HW akceleraci vykresování, práci z řetezci a šifromacími algoritmy.

Google hodnotí naopak: vyšší číslo je lepší. Protože je to Google test, je jasné, že Chrome tam musel vynikat. Z toho důvodu jej nepovažuji úplně za relevantní právě pro Chrome.

Jak se testovalo

Na pozadí byla spuštěna aplikace MS Outlook a Excel, do kterého jsem zapisoval výsledky. Prohlížeče byly testovány každý sám, vždy čistě spuštěny. Neřešil jsem spuštění po startu PC. Prostě jsem je spustil. Neřeším zde ani rychlost startu prohlížeče, takže je to jedno. Délku startu sem neměřil, takže nebudu komentovat (Firefox - to je teda síla, lenivec).

Prohlížeč SunSpider % Google benchmark %
MSIE 9.0 RC 211,8 100% 2595 28%
Firefox 3.6.15 2475,4 9% 585 6%
Chrome 10.0.648 246,0 86% 9128 100%
Opera 11.01 248,0 85% 1919 21%
MSIE 9.0.8112 213,0 99% 2494 27%

 

Na záívěr jsem se pokusiol o jakési srovnání vůči vítězi konkrétního testu. V SubSpider testu je MSIE ve veru RC i ve verzi ostré srovnatelný. 1% není rozdíl. Rozdíl 15% procent také není nic, co by uživatel nějak pocítil. V Google benchmark jsou podle mne výslekdy zkreslené právě drtivým vátezstvím Google Chrome. Ale zbylé problížeče, tedy MSIE a Opera jsou srovnatelné. Opět drtivě propadl Firefox.

 Takže, vyberte si sami, jaký vám nejlépe padne do ruky. BroweserChoice

Výběr prohlížeče

Klíčová slova: Prohlížeč

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Nekouřím 1000 dní