Borek

15. květen 2016 VaDo

Borek a jeho autobus. Zatím jsem na něj nepodíval. Vždy do toho něco přišlo. Buď jsem se ani na Borek nedostal, i když jsem to plánoval, nebo nebyl budy, se kterým bych se dolu vydal, a nebo prostě nebylo vidět. Naposledy jsme se autobus pokoušeli najít v listopadu, ale vodič (nyní už to vím) nevěděl, kde jej hledat.

Tak teď podle plánku s Tomášem. Hned za bránou velká hlídačka štika. Pak již rychle za cílem. Na prvním ponoru klasická chyba - nedočkavý, přece už tam musím být. Tak jsem si v hloubce poplavali dost dlouho. Ale našli, obeplavali, pokokoukali.

Druhý ponor již v klidu a na jistotu, střecha je vidět již z 18m jako světlá skrvna. Navíc si již všímám navigačních prvků.. Pak ještě kus za autobus a zpět po prvním ochozu. Také moc pěkný ponor, který trval bezmála 80 minut. 

Cestou jsme minuli Jirku se Zbyňkem, který cvičil, až se voda vařila :-)

Hledali jsme raky, kterých je na Borku spoustu. Ti ale byly zalezlí mezi kameny a moc se fotit nechtěli

Voda u vstupu (není divu vzhledem k počtu potápěk) byla skoro neprůhledná. Ale již kousek dál byla vyčištěná.na asi 6-8 metrovou průhlednost, která vydržela do 18-20 metrů. Pak se viditelnost horšila na asi 2-3 metry, Pro některé lomy nedostižná vyditelnost,

 

 

Klíčová slova: Potápění, lom Borek

Pokračujte ve čtení