Attersee - Dixi a Unterwasserwald

19. prosinec 2021 VaDo

Potápění na Attersee - když jsme tam byli často, měl jsem pocit, že už mně nebaví. Ale baví. A zvláště teď, když je studená voda. A čistá! Z Čech odjíždíme za mlhy a lehce pod nulou. Za Lincem se obloha začíná trhat a na Attersee je krásně modrá.

TopImage

Dixi

První lokalita Dixi. I když jsme tu v 9:00 ráno, nejsme ve vodě první. Už tam někdo bublá. Nastrojíme a do vody. Mám nový podoblek, ztrojená záda a břicho, přední strana stehen. Po zanoření cítím na zátylku nezvyklé studeno, ale jen tam. Po zádech nepostupuje. Nechám to být. Asi jen špatně nasazená haubna. Zanoříme se k domečku a podíváme se na betlém. Je umístěn v rohu pěkně pohromadě, ale můj 15 let starý kompakt tvrdí, že se mu na jednu fotku stejně nevejde. Málo světla. Slunce je ještě skována za vrcholky hor na jihovýchodním břehu jezera. Pokračujeme na lodičky. Jsou vidět již velké dálky - žádné hledání a počítání minut od domečku. Pod jednou z nich se skovává mník. Vždy povyjede a zase couvne. A okolo spousta malých a trochu větších okounků. Vydržel bych tam ještě dlouho. Vracíme se zpět v hloubce okolo 12 metrů. Podjedeme pod pergolou i pod výcvikovým platem. Na druhé straně lokality prozkoumáme další rozpadlou lodičku. A pak již v 5 metrech návrat. Krásný třičtvrtě hodinový ponor.

Ovšem při svlékání – pozor – nezvyklé mokro. Nebyla to špatně nasazená haubna, ale si špatně zahrnutá manžeta na krku. A já jsem mokrý od zad až dolů na stehna. Tedy mokrý ne, ale silně navlhlý.

Naplníme flašky v Unterpressure. Dneska rozdávali vánoční dárky 😊

Unterwasserwald

Druhá lokalita je potopený les. Původně si mi do vlhkého neoprenu nechtělo. Ale nakonec, byl jen vlhký. A zima mi nebyla. A dobře jsem udělal. Na Dixi byla viditelnost okolo 10 metrů, ale zde .. troufnu si říci 15. Možná i tím, že se sem konečně dostalo slunce a svítilo až do 20 metrů. Při takovém ponoru si člověk uvědomí rozsah této lokality a její uspořádání. Nádherný ponor. 

Studená voda - to je relativní. měla 7°C, byla teplejší než vzduch.

 

 
Klíčová slova: Potápění Attersee Dixi Unterwasserwald

Pokračujte ve čtení