Attersee - Kohlbauernaufsatz a Nußdorf (opět)

27. listopad 2022 VaDo

Sobota nebo neděle.  V sobotu má pršet, neděle je lepší. A nějaké lehčí ponory, pod vodou jsem byl naposledy začátkem října

TopImage

V Linci to vypadá nadějně. Už kolem osmé se prokousává slunce mlhou. Ale na Attersee ne, tam leží mlha nějakých 100 metrů nad hladinou a dělá takovou pěknou pokličku.

První ponor na oblíbené lokalitě Kohlbauernaufsatz. U hladiny dobrý, pak takové trochu mlíčko s viditelností kolem 5 metrů a pod 20 metrů se voda, jako většinou na Attresee, otvírá a viditelnost je parádní. Na lokalitě jsme vlastně druzí, ale předpotápěč je zkušený a není vidět, kde byl.

U kadibudky nikde nic. Ani ryba. Nebo jo, pár okounů. Ale ty se nepočítají. A při návratu ve skále nejprve jeden mník, pak druhý, třetí, čtvrtý.... Tom měl "houbařké oko". Jeden z nich s námi chvilku plave a je relativně nebojácný. To již svítí deko (po půl hodině mezi 30 a 20 metry) a pomalu stoupáme na deko zastávku. Asi ve 20 metrech je termoklina. Normálně jsem se zahřál. Po cca 55 minutách jsme venku. Mokro v rukavici.

Druhý ponor na lokalitě Nussdorf.  Od loděnice je již asi rok potápění zakázáno. Ale stejně tudy jdeme (jsou tu pohodlné schody). U loděnice je vystavěná nová marína a vjezd do ní je přímo přes trasu potápěčů. Teď tam bylo pusto prázdno. Vstup na lokalitu je přenesen o cca 100 metrů dále doleva blíže k přívozu. Zde je již parta asi šesti potápek. Bohužel hraboši. Takže lokalita je trochu zkopaná. A pak je potkáváme v přímém přenosu. Přemysl oráč by se musel zastydět.

Začínáme jako vždy na hausbótu, který se pomalu, ale jistě, rozpadá. Pak přes kůlové zátiší ke spodním atrakcím a po lince na levý vrak plachetnice. Zde opět jeden mník u dna. Chvilku je zvědaný a vypadá to, že se ukáže celý, ale pak se zbaběle skoval. Opět k hausbótu po lince a pak na pravou stranu k dalšímu vraku. Zde potkáváme tu smečku. Tak se zde ani moc nezdržujeme a podlouváme kůly a přes další dva vráčky čehosi (asi pirát) se vracíme zpět k hausbótu a ven. 55 minut, mokro v rukavici (to už není normální) a chce se strašně močit....

Poznámka číslo 1 na závěr: Autrian divers /Atlantis v Untterachu chystají příští rok nový systém na self systém plnění lahví na chipy. Kdo má od nich chip, zajděte tam nebo napište a nechte jim svůj e-mail. Napíšou vám, až se budou měnit chipy.

Poznámka číslo 2: Foťák., který jsem v červnu utopil, po důkladné resuscitaci a opravě pouzdra byl opět se mnou pod vodou.

 

 
Klíčová slova: Potápění, Attersee

Pokračujte ve čtení