Attersee s Narvalem 2019

8. prosinec 2019 VaDo

Uplynulý víkend jsem strávil na Attersee s Narvalama. Věnováno potápění, kecání, vyprávění historek a nějakému tomu tréningu (i když nechtěnému). Klucí Šindelířovic měli trimix, tak vyrazili na hloubky, zbytek  zústal u klasického potápění. 

Offen

První lokalita Offen. Moc často sem nechodím, podle starších článků a záznamů jsem tady byl po třetí. Takže vzpomínky trochu kecaly a šli jsme moc vlevo, na stěnu jsme narazili až skoro ve 35 metrech. Chvilku jsme sledovali její vrchol, ale jak nám mizel v hloubce, otočili jsme se nahoru. Viditelnost nic moc, do 20 metrů cca 3-4, pak se voda otvírá na možná 10 metrů. V hloubce spatřena jedna malá štika. Pak hledání výstupu - už tam jsme, ne to jsme přeplavali, plavem zpět, to je blbost, původní směr, hurá. Pěkný hodinový ponor. Druhá parta měla problémy s automatikami a sucháčem. Dva zámrzy během ponoru vyřešili jako profíci. 

Dixi

Tady jsem byl vícekrát, tak vzpomínky nelhaly. Lodičky ve 22 metrech nalezeny, pár fotek se povedlo, buddy Michal pěkně zapózoval. Pak zpět přes domeček. Z vody lezeme tak akorát, ne moc zmrzlý.

Večer na penziónu vyhodnocení ponorů, uděleny pochvaly před nastoupenou jednotkou :-)  Padlo pár piv, pár panáků a v deset všem po náročném dni padala hlava.

Kohlbauernaufsatz

Druhý den jsem měl v plánu jen Kohlbauernaufsatz a pak domů. Zbytek skupiny chtěl na druhý ponor na Nussdorf. Ale na této straně jezera byla voda zakalená až dolů do 30 metrů a u dna se držela vrstva kalu. Takže na Nussdorfu to bude stejné. Zpět k ponoru - rychý sestup, již v 7 minutě jsme dole na kadibudce. Voda focení moc nepřeje. Spousta okounů a malý mník. Loďku opouštíme až po 20 minutě s celkem slušným dekem. Terpve potom tam připlouvá druhá skupina. To již na ně koukáme zvrcholu skály a světýlek je tam nějak málo. Odešly baterky. Ale to se dozvídáme až nahoře. Opět jedna zamrzlá automatika a přetáčení v sucháči. Kluci, něco je špatně. 

Nakonec, abych nebyl moc happy, roztrhnul jsem si při svlékání levou manžetu. Takže sucháč musí do nemocnice. Ale potkal jsem zde svého starého známého, který mi kdysi zachránil ponor zapůjčením svého ventilu k sucháči.

Parádní víkend. Díky všem

 

Klíčová slova: Attersee, Narval, potápění

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Nekouřím 4000 dní