Traunsee - Madonna

4. červenec 2022 VaDo

Má být hezky, takže u žádné z lokalit se nebude dát pořádně zaparkovat. Proto je potřeba vybrat nějakou, kde moc potápěk nebude a koupajících se také ne. A to je Madonna na Traunsee. Špatný přístup k vodě většinu potápek odradí a koupači také raději jdou jinam.

TopImage

Dáme zde oba ponory. Pvní na stěnu vlevo od vstupu a druhý na stěny vpravo od vstupu. 

Po deštích z týdne bude voda asi zakalená. A taky ano. Z hladiny se jeví voda krásně čistá. Ale asi ve třech metrech začíná vrstva kalu, která se táhne až do cca 15-20 metrů. Jak kde. V kalové vrstvě je viditelnost 3-5 metrů, místy, kde jsou do ní vklíněné vodorovné vrstvy čisté vody, je průhled do neuvěřelných dálek. Vypadá to zvláštně, při sestupu se najednou otevře 20-30 cm vysoká vrstva čisté vody s nádhernou viditelností.

Pod touto vrstvou je opět čistá voda s dohledností kam až baterka dosvítí, tedy hodně přes 10 metrů. Jenže díky kalovému stropu nad námi je dole skoro úplná tma. Stěny jsou parádní. Zvláště stěna na levé straně. Když zmízí dno a svítilna směrem dolů kopíruje skálu do hloubky. A nad hlavou velký převis, který také ubírá světla. Prohlédneme si v podstatě chrámovou loď a vracíme se mělkou vodou zpět. 

Druhý ponor vpravo. Tam se musí chvilku plavat. Těsně před stěnou překonáváme sesuv velkých kamenů, který tam podle všeho není dlouho. Na kamenech není vrstva sedimentu, která se po pár týdnech usazuje na všem. Budí to ku*va respekt. 

A oba dva pnory se při pohledu vzhůru nad námi válí jasně viditelná kalová hranice, která vytváří strop. Ani se do toho při výstupu nechce.

V mělké vodě pak pozorujeme malé štiky na lovu. První ponor necelá hodinka, druhý přes hodinu. Teplota do cca 10 metrů 14°C, pak standardních 8°C.

Protože nemám foťák, měl jsem půjčené GoPro a k tomu moje svítilny. Neumím to s tím.

Klíčová slova: Traunsee, Potápění

Pokračujte ve čtení