Traunsee - krásná viditelnost

5. březen 2017 VaDo

Touto dobou bývá i na Traunsee pěkná voda. Ale je nutné to občas zkontrolovat. Tak jsme s Tomeme vyrazili. Mám s sebou křídlo na vyzkoušení. Tecline Peanut 21 Asymetric. Ale to dále. 

Höbarthwandl

První zastávka Höbarthwandl. Potěšilo nás, že jsou zde u cesty značeny parkovací místa a souvislý zákaz zastavení je nakouskovaný. To ještě loni nebylo, parkovalo se před barákem a obyvatelé, ačkoliv nikdy neodmítli nechat zaparkovat, nadšení moc nebyli. Takže se dá bez problému zastavit skoro u vstupu do vody. 

Tak vystrojit a hup do vody. Vode je krásně čistá (a studená). Viditelnost v 5-7 metrech okolo 10 metrů. Obloha je zatažená, takže světla rychle ubývá. Po překulení se za hranu stěny a sestupu pod 20 metrů je tma tmoucí. A dole by se dala krájet. Přivítají nás tady obrovská hejna okounů, držící se u paty stěny. Ale jiný živod nula. Postupně traverzueme stěnou zpět naharu a po asi 40 minutách jsme opět nahoře. Po pár dalších minutách již lezeme z vody. Začíná pršet. 

Tauchschule Neptun

Přesunuli jsme se pod Tauchschule Neptun. Z deště se staly sněhové vločky. Ale pod vodou nám to nevadí. Provedu Toma po místních atrakcích - plošina, vrak kluzáku, vrak kánoe, vrak další plachetnice. Pak jsme se chvilku courali kolem, ale nic dalšího jsme již neobevili. Prolézačky ve 20 metrech jsme asi minuli. Ale při té viditelnosti, není divu.

Zajímavé je, že lokalita je jen pár kilometrů od té první, kde byla viditelnost kolem 10 metrů. A zde jen s bídou 4 metry. A v celém profilu, nikde to nebylo ani lepší ani horší.

No a nakonec jsme chvilku krmili labutě :-)

 Tecline Peanut 21 Asymetric

Za svůj potápěčský život jsem vyzkoušel několik křídel a několik žaketů. Ale žádné křídlo mně nepřesvědčilo o tom, že je lepší než žaket (tedy konkrétně můj T-Black). 

Až tohle. Tecline Peanut 21. Asymetrické provedení zajistí úplně hladké a bezproblémové vypuštění. Zátěžové kapsy jsou dokonale umístěné, nepřekáží. Křídlo je hodně lehké (provedení travel - pouze 3kg), takže proti mohutnému T-Blacku jsem musel ještě 3kg dovážit. Křídlo se pod vodou chová krásně předvídatelně, sedí pevně na zádech a ani malá zádová deska není žádným omezením. Provedení duše s malým profilem v horní části zajistí bezproblémové převedení vezduch z jednoho křídla do druhémho, ale nijak rychlého. Takže i při změně polohy na bok nebo na záda nemá křídlo tendenci přetočit potápěče na druhou stranu.

Co bych mu vytkl? Malé zátěžové kapsy. Další se sice dají umístit na lahev, ale tam není jejich poloha vyvážená. Problamtické bude i umístění dalších D-kroužků na zátěžové kapsy, protože popruhy jsou v nich všité. Ale to je asi vše. Mně by toto křídlo i vyhovovalo. Ale asi sahnu po jeho větším bratříčkovi s větší a těžší zádovou deskou.  Ale jako druhé křídlo na cesty . proč ne?. 

 

 

Klíčová slova: Traunsee, tauchschule Neptun, Höbarthwandl

Pokračujte ve čtení