Horní Cerekev - Řásná, Horní Cerekev

23. duben 2017 VaDo

Původní záměr, potápět se na lomu Řásná, jsme zamítli. Mělo to hned několik důvodů - k lomu se nedá normálním autem dostat a nést na zádech výstroj tak asi nějakých 300 metrů se nám opravdu nechtělo. Na lomu to navíc nevypadá, že by tam potápěče vítali - 2 závody, obedhnané "mlíkem". Dalším důvodem byl vstup do vody, který je poměrně krkolomný. A v poslední řadě zima. Když jsme k lomu dojeli, foukal ledový vítr, teplota kolem 0°C - během chvíle jsem strašně vykosnul, do vody se mi vůbec nechtělo.

Jako druhou zastávku jsme zvolili Horní Cerekev. Pověsti nelhaly, voda je tam poměrně kalná, Do 5 metrů viditelnost kolem 3 metrů. Myslel jsem, že nepotkáme ani rybu, protože před námi včas utečou. Ale opak byl pravdou a potkali jsme množství štik, spoustu "plevele" a jednoho malého sumce (60-70cm). A taky jednoho kapra. V "díře" jsme se spustili kapku hlouběji a - kupodivu - tam bylo vidět o dost lépe. tak kolem 5 metrů a hlavně tam nebyl ten kal, který smazává předmětům ostré kontury. Ale voda je dole stále pěkně studená: 6°C. Nahoře již celkem slušných 8°C. Myslel jsem, že když je vidět dole v díře, bude vidět i jinde. Ale není to pravda. U dna u vstupu u atrakcí nebylo vidět ani 2 metry - u té nové šílené konstrukce není vidět z "nohy na nohu".

Když jsme se vynořovali, přišel jsem si jak na přehlídkovém molu. Na platu stáli dva fotografové a jejich zrcadlovky pracovaly na plný výkon.

Jen malá odbočka - na pláži bylo hodně rybářů. A když jsme otáčeli u díry na přeplavbu na druhou stranu, tak to kolem nás pěkně žbluňkalo. Kameny jsem neviděl, ale slyšel. 

 

 

 

Klíčová slova: Potápění, Horní Cerekev

Pokračujte ve čtení