Attersee - Unterwasserwald & Two towers

30. duben 2017 VaDo

Předmájovou neděli jsme vyrazili za se do Rakouska. V českých lomech není v tuto dobu voda nic nic moc. Je to divné, v minulých letech byla jarní voda tou nejlepší do doby než se začne oteplovat. 

Potápce tedy nezbývá nic jiného, než vyrazit někam za čistší vodou. A Attersee jí má opravdu požehnaně. 

Hezké počasí vyhnalo se spoustu potápěčů, hlavně čechů. Na první lokalitě - Unterwasserwald - je zaparkováno 6 aut, naše sedmé. A když lezeme z vody, ještě dvě přibyly. Ale to nevadí, lokality jsou rozlehlé a navzájem se nepotkáme.

Unterwasserwald

Potápěk mnoho, ale zmzeli pod vodou o chvilku dříve než my. A pak za nimi již taky padáme mezi rozházené stromy, z nichž některé mají průměr i přes metr. Je to mystické. Viditelnost okolo 10 metrů. Baterka netřeba, vidět i bez ní. V jednu chvilku jsem zaregistroval bzučení skůtrů, ale nikoho jsem nazahlédl. A pak již naskakuje deko, tak pomalu točíme a zvedáme se. A tam jsem jej viděl. Mník, k metru mu mohlo bybět tak 15cm. Volně se lebedí na klacku. Chvilku na něj koukáme a fotíme. Jeho to přestalo bavit, zvedá se a volně plave - naštěstí směrem nahoru. Tak jej chvilku provázíme. Pak ale točí směr hlubina a tam již za ním nemůžeme. V trávě žádné rybičky. Asi těch potápek bylo moc. Přeplaváváme vstup a jdem se kouknout ještě na pravou stranu. Zde není atrakce žádná, jen tráva a mohla by tam být - a byla. Pěkná štika. 

Two towers

Naplníme v Bachu. Diskutujeme kam, na druhou lokalitu. Tam nnámporadí, že na Two towers je hřbitov. O tom jsem nevěděl (a představoval si skutečné náhrobky). Tak tedy na Two towers. Jsou stále na svém místě. Jen ozdoby jsou dost omšelé. Budu muset nějakou také příště přivést. Pak otočka a hledáme náhrobky. Našli. Asi 10 křížků "zasázených" pod jedním velkým kamenem. Takže hřibitov ne, spíš "křížový háječek". Ale i tak to očekávání při jeho hledání stálo za to, :-)

Při návratu jsem našel místo, kdy bylo spustu chrostíků. Tak jsem na ně chvilku koukal (na focení mojím cajkem je to moc malé) a když jsem chtěl odplavat, opřel jsem se jedním prstem o kus klacku, který koukal ze dna. A z pod něj vyrazil malý mníček. Takové miminko ještě. 

 

 

 

 

Klíčová slova: Potápění, Attersee, Unterwasserwald, two towers

Pokračujte ve čtení

Další
Miličín