České podzimní ponory

11. říjen 2010 VaDo

Dlužím informace o posledních dvou ponorech - Orlík a lom Antonka.

Orlík, hájovna

V září jsme byli ještě jednou na Orlíku, lokalita Spálenka. Namlsáni předchozím ponorem, jsme spěchali zopakovat ponor ma místo, kde přítomnost objektů (budov) pod vodou vytváří správné mystično. A protože byla před pouhými několika týdny nádherná viditelnost, těšili jsme se.

Pohled ze břehu nás v tom utvrdil. Voda čistá, odhadem viditelnost kolem 4-5 metrů, možní i víc. Takže hurá. Skutečně, viditelnost nádherná, v 9metrech bez zapnutého světla. Pod devíti metry - kal a zvýřený sediment. Viditelnost kolem jednoho metru. Nojo, Orlík je prostě takovej. 

Našli jsme vše, co jsme chtěli vidět. Na focení to bohužel nebylo. I z hlediska navigace byl ponor mnohem těžší. Ale voda byla teplá (relativně).

Při posledním ponoru jsme na hájovně potkali sumce a kapry. Teď bylo na břehu tak asi 30 rybářů. A kapr - ani jeden.

lom Antopka

Tam jsme se byli podívat společně s dalšími z Kuboušek diving tuto neděli. Podle propozicí je lom studený a bez života. To se také potvrdilo, pokud pomynu chroustníky, nehýbe s v něm opravdu nic. Ani rostlinka.. Lom je hluboký (co jsme našli) max 7-8 metrů. Díky změně počasí (noci jsou poměrně chladné) se začala "točit" voda a zvedá z dna spoustu sedimentu. Takže místy byla viditelnost silně pod jeden metr. Mimo zkalený sediment se pohybovala okolo 2-3 metrů.

Dno lomu je ploché, pokryté řídkým kalivým sedimentem. Z něj vystupují skupiny balvanů nebo skal. Skákat odněkud do tohoto lomu bych rozhodně nechtěl. Jinak je na dně obvyklá směsice kneumatik, disků, sloupů od značel, lan, patníků a případného jiného železného šrotu v různé fázi rozpadu.

Teploměr se zpočátku zdráhal sestoupit pod 12°C, ale to byl ještě vyhřátý z auta. Ke konci ponoru se ustálil na hezkých 10°C, což by asi odpovídalo realitě. No, letní podoblek letos již asi skončil. Půjde do skříně.

Pro vyzkoušení výstroje, rozpotápění je lom v pohodě. Ale vzhledem k nedostatku "koukání" je jako často navštěvovaná lokalita odepsaný.

A zapomněl jsem: čest všem, kteří tento ponor absolvovali v mokrých neoprénech a pouze levých botách.

Klíčová slova: Potápění

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Single na Cerekvi