Attersee - Dixy a Twin towers - studené, slunečné

13. únor 2022 VaDo

Po delším potápěčském půstu zapříčiněném plachtěním na Cabo Verde opět do vody. Kam jinam než na Attersee. Je to skoro stejně daleko jako Slověnice a je tam čistší voda. :-)

TopImage

Dnešní výběr - Twin towers a Dixy. Začínáme na Twin towers. Plácek na lokalitě je ve stínu. Tam, kam šplouchají vlny je led. Teplota vzduchu kolem -2°C, A Tom zjistil, že nemá křídlo (repektive duši). Tedy má, ale doma. Záchrana na Attersee není jiná, než Underpressure. Boki nezklamal a když se nám dostatečně vysmál, sáhl pod pult a zapůjčil duši. Potápění zachráněno. 

Lokalita Twin towers

Vode čistá, do vody jdeme skoro první. Prozkoumáme vráček piráta a doplujeme k Twin towers a pak ještě o kousek dále. Vlivem oblékání ve stínu jsem měl studené ruce již před vlezem do vody. Tak po 30 minutách ponoru již je skoro necítím. Po čtyřiceti minutách jsme již opět u vstupu a velím z vody. Ruce mám úplně kamenné. 

Při svlékání se musí všechno rychle odstrojit a dát do auta. Jinak se okamžitě dělá ledová krustička. Strojí se vedle párku rakušáků. Skůtry, 3 deko stage. Ale zaujala mne hlavně vyhřívaná vestička a rukavice. Jdeme chvilku pokecat. Kabelů jako v elektrárně. Ale musí to být paráda, zvláště když mne brní ruce, jak pomalu přichází k sobě.

Lokalita Dixy

Tam již svítí přes hřeben sluníčko. Hned je to příjemnější. Do vody jdeme za dvojicí potápek. Je to chyba. Od vstupu k pergole (nevím jak jinak domeček nazývat) se krásná, neprůhledná brázda. Takže se na domeček vykašleme a jdeme rovnou k lodičkám. Tam asi ještě nikdo nebyl, voda je čistá. Mník doma není, místo něj tam sedí velký okoun. Na cestě zpět chvilka u pergoly. Kal se ještě docela neusadil. Pek okolo cvičné plošiny na druhý vrak lodičky a nakonec skoro po hodině z vody. Tentokrát není zima ani trochu. Při vynoření potkáváme další skupinu potápek mířících k pergole.

Zabalit a nakonec sváča. Najednou zvuk jako když se vynoří velryba. U pergoly "vybublal" jeden z potápěčů. Vyskočil až po pás. Běžíme s Tomem ke břehu a signalizujeme na něj velké "OK?". Odpovídá "ok" a pokouší se ihned zanořit. Několikrát vystrkuje ploutve z vody, ale nepovede se mu to. Šnorchluje zpět ke vstupu a tam se kupodivu zanoří a plave zpět k pergole. Cestou - je vidět z hladiny - potkává kolegy a chvilku se ještě motají okolo plata. Vylézají z vody právě když odjíždíme.

Vrátíme na Undrepressure duši a valíme dom. Krásný den.

PS: Asi mne definitivně opustil můj věrný foťák Canon A710IS, který se tedy tímto dožil hezkých 18 let. Přežil několik skoro vytopení, procestoval několik kontintů. Bohužel dělá jen pohyblivé obrázky, fotit se mu nechce.

 

Klíčová slova: Potápení, Attersee, Twin towers, Dixy

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Cabo Verde V