Tréninková plavba Chorvatsko 24/1

15. červen 2024 VaDo

První letošní tréninková plavba z mariny Betina. Ne že bych měl ambice vyplout v sobotu, ale čekat do neděle do 10 hodin, než se pracovníci chartovky trochu rozkoukají a konečně doplní chybějící vybavení lodě mně fakt nebavilo. 

TopImage

Ale nakonec ano! Máme skoro vše. Jen motor pro dinginu ne. Není a možná bude ve středu. Stejně se do mariny vracíme, tak uvidíme.

První cesta vede okolo Murteru. Pěkný jachting, vítr 4, místy atakující 5Bf. Pro prvňáčky je to adrenalin. Odpoledne se zatahuje a vítr zesiluje. Z vysílačky se ozývá několikrát volání mayday. Z Kornat volá nějaký zoufalý, že se zamotal do sítí. V tu chvíli i u nás zasiluje vítr na 6-7Bf a začíná pršet. Vodorovně. Posádka do podpalubí a poslední 3/4 hodinu do závětří kormidluji já. Noc trávíme za neustálých přeháněk u otočič Školjič na kotvě.

Ráno pak věnujeme teorii, protože okolo nás běhají stále bouřky. Vyplouváme až v poledne a v podvečer se vyvazujeme na Luka Prvič. 

Z Prviče se vracíme do mariny Betina. Cestou opět zastávka u Školjiče, kde se trénují kotevní manévry. Pak na stoupačku do Betiny. Cestou nespočet FOB (fendr over bord). V marině tréning zadního najíždění k molu.

Ve středu ráno máme opravdu motor! Celé dopoledne se pak trénují manévry zadního vyvázání na mooring. Pozdě odpoledne se přemisťujeme na večeři na Vrgadu. Jsou zde bójky! Zde na večeři, ale hlavně, sestavit plán návratové trasy noční plavbou. Ve 22:00 vyplopuváme zpět. Na motor. Trasa není úplně snadná, v cestě máme majáky, ostrůvky a laterály okolo mělčin. Nakonec noční vyvázání.

Čtvrtek je opět ve znamení přístavních manévrů. Mooring, boční zádí i přídí, zrovna tak odplutí. Odpoledne vyplouváme na Pašman, kde strávíme poslední noc na kotvě v zátoce Žinčena. Cestou tankujeme v Hramině, abychom se nemuseli tlačit v pátek s ostatními. Opět bylo několik záhadných odvázání se fendrů.

Ráno pak návrat s opakováním práce plachet a lovení fendru. Připlutí kolem 16 hodiny, checkout bez problému. Vstávání po půlnoci a odjezd.

 

Díky všem! Bylo to hezké a byli jste moc šikovní!

Klíčová slova: Jachting Chorvatsko, #klobouček, #relaxnajachte

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Jachting okolo Elby