Leštinka a Borek

23. březen 2014 VaDo

Vyrazili jsme na víkendové potápění na Leštinku. Tedy, přidal jsem se ke KWS, kteří tam jeli se svými kurzanty dokončit kurzy. Na Leštince jsem nebyl 2 roky a naposledy byla celkem mizerná viditelnost, která se horšila každou hodinou. Tentokrát se sice nehoršila, ale pravda, také nebyla nejlepší. Dole byla viditelnost okolo 4m, možná i větší, ale sediment z hladiny postupně klesal.

Leštinka

Ranní sobotní ponor - velmi brzký - byl nádherný. Prohlídka nového kesonu, potom klasicky do skanzenu a pak okolo lomu. Leštinka není veliká, tak po zhruba 40 minutách dokončuji plouživý okruh a přemýšlím, mám-li se vydat dokola ještě jednou. Druhý ponor se mi zdála viditelnost horší. Opět kroužím dokola a začínám mít pocit, že můžu kreslit mapu z hlavy. A na noční jsem se již nedokopal. Ale ráno jsme vyrazili s Radkem na Borek. Hlášena viditelnost až 10m.

Borek

A opravdu, I když je ráno deštivé a studené (v sobotu 20°C, v neděli dopoledne 6°C a později i 2°C). Štika vrátný nás vítá v bráně. Naplaveme nad první římsu. Najdeme obě atrakce (wartburg i ponorku). Na autobus nepoplaveme. S Radkem se neznáme, tak žádný blbnutí. Vydáme se podle římsy poprava až ke stěně kolmě padající do hloubky 18m. Tam vystoupáme do 5 metrů a proplétáme se zatopeným lesem zpět k bráně. Potkáváme několik kapříků, velká hejna štičího krmení a pár větších štik. A postupně se procouráme ze necelou hodinu zpět k bráně, kde na nás opět čeká štika. Skoro se zdá, že čeká na lístek. 

Video

Fotografie

Klíčová slova: Potápění, Leštinka, Borek

Pokračujte ve čtení

Další
Orlík - Bor
Předchozí
Nekouřím 5 let