Přednášky z Invexu 2008

14. říjen 2008 VaDo

Na Gigamánii je možné stáhnout přednášky z letošního Invexu. Zajásal jsem - podívám se, co bylo řečeno, o čem se mluvilo a jakým způsobem (nadšeně, kriticky, ...).

Podíval jsem se, zaujala mne přednáška - "WIndows Vista - aby fungovala", autorem Vlastimil Waic. Celkem (jen podle slajdů, přednášku jsem neslyšel) mne zaujala, protože pravdivě vyvrací některé mýty, které tady o 32bitových a 64bitových Windows Vista a Windows XP stále kolují. Až jsem narazil na slaid o Řízení uživatelských účtů (UAC). Poslední bod - vypnout.

Jak říkám, přednášku jsem neslyšel, ale to je jedno. Každý, kdo si toto PDF prohlídne, zajásá, že mu odborník radí, že UAC má vypnout. A vypne. A co se stane?

Systém opravdu přestane otravovat hlášeními, že některý proces potřebuje více oprávnění než standardní uživatel, ale o co přijdete ještě? UAC poskytuje totiž ochranu virtualizací systémových prostředků (registry a souborový systém). Co to znamená? Například nějaký program (nebo progrmátor) se zblázní a pokouší se zapisovat do adresáře "C:\Program Files\appName\nastaveni.ini". Co tam má co zapisovat? Tam je aplikace, nastavení patří do lokálních uživatelových složek. Nebo, pokud tam jsou, jsou pro všechny stejné a tudíž neměnné. Proto UAC provede přesměrování zápisu do adresáře "C:\Users\username\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\appname\nastaveni.ini".

Pokud zadáte do Googlu UAC, vypadne na Vás pousta odkazů jak jej vypnout. Ale proč? Pokud někdo nebo něco mění konfiguraci mého stroje a já o tom nevím, je asi něco špatně, ne?

Internet Explorer od verze 7 využívá UAC též. Protože browzdat světem bez zabezpeční je skoro čílenost, IE běží pro jistotu s ještě menšími než uživatelskými oprávněními.

Pokud tedy vypnete UAC, možná nebudete muset 2x za den zmáčkout "Povolit" a zadávat administrátorské heslo (běžný uživatel toto hlášení neuvidí podle mne celý měsíc), ale až to přijde, bude to mazec.

Klíčová slova: Invex 2008, přednášky, Waic, odborník, UAC

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Odkazy