úterý na Attersee

7. červenec 2011 VaDo

V úterý jsme vyrazili za hranice, podívat se také jinde pod vodu. Vybrali jsme si Attersee.

První pomor jsme si vystřihl na lokalitě Unterwasserwald. Přijeli jsme vrzy, byli jsme na lokalitě asi první. Takže nastrojit a hurá do vody. Na hladině příjemných 12°C. Klesáme dolů k kmenům, v 10 metrech to pěkně řízlo a teplota padá skokem na 6°C. Ale také se vyčístila voda. Do těch 10-12 metrů byla viditelnost okolo 3 metrů díky jemnému planktonu nebo pylu. Ale potom se pěkně zvedla na nějakých 6-7metrů.
Proplouváme mezi mohutnými kmeny, kterou jsou všelijak poházené. Napříč přes sebe. Některá spojení vypadají poměrně nestabilně. Díky příšeří je atmosféra ponoru doslova pohádková.

Potom někde nafoukat. Původně jsme chtěli do Nautilusu ve Wayreggu, ale bylo nám kolegy potápníky porazeno, ať ve Wayreggu zahneme doleva směrem na Bach. Tam je také báze (Under Pressure). Foukají mnohem levněji než v Nautilusu a hned vedle je příjemná hospůdka. Mimochodem, němčina není povinná. V hospodě i na bázi umí česky (spolumajitelkou je češka  ). A dělají výbornou česnečku.

Potom se vydáváme na další ponor. Tentokrát Twin towers. Během oběda sprchlo, ale teď již sluníčko opět pěkně připaluje. Než se nasoukám do sucháče, leje ze mne jako v sauně. Tak jsem strašně chvátal do vody, až jsem si přicvaknul do kruhů filcovou rukavici. Hádejte, kolik jsem měl vody v sucháči!

Ale ponor moc pěkný, dva vzrostlé stromy jsme našli, ale podmínky byly o poznání horší. V pásu mezi 5-15 metry byl zkalený sediment (asi tam již nekdo byl) takovým způsobem, že nebylo vidět na špičku nosu. Ale pod 15 metrů se opět krásně otvírá viditelnost na zhruba 6 metrů. Dva stojící stromy ověšené jako vánoční stromeček jsme našli skoro okamžitě. Stoupáme podle nich spirálou asi do 10 metrů, pak padáme zpět do 18 metrů a vystupujeme podél svahu.

Když lezeme z vody, prší. Rychle balíme, dálnice a domů.

Co jsme viděli? Vyjma "atrakcí" na lokalitách jsme viděli okouny, štiku. A hlavně jsme našli spícího úhoře v trávě. Nejdřív o nás nevěděl a pak se tak leknul, že nemohl najít směr pryč. Myslím, že škytá ještě teď. A nepoučítám spoustu malého plůdku, kterého je v této době moc a moc.

Celkově velmi vydařený den

 

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Nekouřím 1000 dní