Lom Horní Cerekev, červen 2010

28. červen 2010 VaDo

Byl jsem se podívat po delší době na Horní Cerekvi. Seběhlo se to nějak moc rychle. V sobotu večer jsem potkal ve městě známého, a jestli bych nejel s ním na Cerekev, že nemá budyho.Asi 2 minuty váhání - jel bych.

Ráno jsem se dozvěděl, že jede i soused. Fajn, bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic.

Na lomu přímo skvělá viditelnost. Asi nejlepší za poslední roky v tuto dobu. I když je ve vodě rozptýlený kal, je jakoby větší a není tak hustý, takže viditelnost se pohybovala okolo 10 - 12 metrů. A čím dál od vstupu byla lepší a lepší.

Žebřiňák

Zamířil jsem se závěsem dvou kolegů za štikou do travin. Je to sice dost dlouhý "výlet", ale stojí za to. Cestou se potkají nějací okouni a kapři. Zkraátka, není čas se nudit. Štika byla, pózovala. Další focení utnulo hlášení "púlka - čas na návrat". No nedá se nic dělat, štičko, ahoj, zase se uvidíme.

Štika - odmítla se kamarádit, byl jsem moc blízko Tady pózuje

 

U výstpu celkem šrumec, pár lidí se jen "koupe" na dohled od vodníka, pár se vrací, pár odplouvá. Jdem tedy kouknout na vodníka. Posledních 30 ve flašce, tedy nahoru. Budyové potvrdí návrat, pomalu stoupáme směrem ke schůdkům, já jako druhý. Vynoříme se, pár lidí je u schůdků, počkám vedle. Jsme všichni? NEJSME, jeden chybí! Nahoře není, bubliny nikde. Ok, dolů, vodník, kolečko, nahoru. Je tam? NENÍ! Bubliny kousek vedle. Palba za nimi, ale pouze jiná parta.Nahoru. Je tam? Není. Ale: Jo počkej, tahmle se teď vynořila hlava, je to on. Zešedivěl, jsem, utrpěl infarkt a pokoušely se o mně mdloby. Já mu ani nevynadal.

 Okonek

Důvod? Chvilka nepozornosti a dezorientace v prostoru. Nevšíml si, že jsme zmizeli nahoru - nasadil tedy směr předpokládaného výstupu z vody a plaval, plaval, plaval. Až došel vzduch.

Musím si vždy kontrolovat, neustále musím mít o nich přehled, každou minutu (spíše vteřinu). A budy? Prostě se se mnou vezl, nevěnoval pozornost okolí a tomu, kde jsme. Já to přeci znám. Kdybych zakufroval, kufrujeme obá.

Všechno dobře dopadlo, největší újmu z leknutí jsem utrpěl já. Tak to bývá.

Mrkněte na Octopus - video

je tam video z potápění v Pakoštane!!

Link: Video z potápění v Pakoštane

Klíčová slova: Potápění, Horní Cerekev

Pokračujte ve čtení