Klausersee

31. říjen 2015 VaDo

Na konci října jsme vyrazili na průzkum Klausersee - přehrada na řece Steyr v Horním Rakousku. O téhle nádrži toho na internetu moc není, tak jsme jeli se smíšeným očekáváním.

Přístup k vodě je velmi hezký a snadný přímo u restaurace Seeblik. Hledali jsme i jinde, ale ostatní místa jsou těžko přístupná. Většinou strmý svah.

První ponor přímo z poloostrůvku od restaurace Seeblik pod hradem Klaus. Stěna padá strmě dolů do hloubky cca 40m v kaskádových převisech. Místy převisy zasahují tak daleko, že se plave pod jeho stropem. To může být dost nebezpečné, protože je tam množství pařezů a kmenů, které za ty léta pod vodou vykotlala voda a na svém místě drží už jen setrvačností.

Voda ale byla nádherná, viditelnost mezi 6 - 10m. Neměnila se ani tak s hloubkou, jako spíše s místem. Návraty z ponorů byly vždy spojeny s horší viditelností. Nakonec jsme ale na to přišli - vystupující bubliny strhávají z převisů jemný sediment a ten padá v závojích dolů.

Druhý ponor ze zátoky za tenisovými kurty. Zátoka je velmi mělká. Ale směrem na řečiště se opět dostáváme ke stěně, která padá do hloubek.

Při návratu z ponoru byl akorát čas, kdy se skovalo slunce za hřebeny hor. Během několika minut byla dole tma jako v noci.

Teplota vody 8°C v celém profilu. Ani na hladině není známka nějakého ohřátí.

K vidění: vypadá to jako místa pro mníky - čistá, chladná voda, ale neviděli jsme ani jednoho. Zato je tam spoustu pstruhů a sivenů. U hladiny jich bylo vidět spousty. A na jednoho jsme narazili asi ve 20 metrové hloubce. Spinkal jako andělíček,

Pstruh spinkal jako zabitý

Klíčová slova: Potápění, Klausersee, Rakousko

Pokračujte ve čtení