Jak do vody

10. březen 2015 VaDo

Jak se dostat do vody? Při potápění ze břehu je to většinou bez problému. Pokud se dno postupně svažuje, nejsou velké vlny, je to bez problému. Ale takových ponorů, zjistíte, bude hodně málo.

Velký krokVětšina ponorů bude začínat vstupem do vody z mola nebo (většina) z lodi. A to z různě velké lodi, a většinou se ještě kymácející lodi.

Jaké máme tedy možnosti?

Velký krok

Jak název napovídá, je to velký krok do vody. Ze stoje na okraji lodi nebo mola, kompletně ustrojeni, s maskou na očích, regulátorem v ústech, BCD nafouknuté, uděláte velký krok do prázdna (do vody). Nafouknutý BCD vás vynese zpět na hladinu. Posledním krokem je signál na loď nebo buddymu, že jste OK.

Ten krok je potřeba udělat opravdu velký. Jinak hrozí, že lahví zavadíte za okraj člunu nebo mola. Nejen, že to je sakra nepříjemné, ale při větší ráně vás může praštit nastrojená láhev zezadu do hlavy. A to je sakra nepříjemné. Další trik spočívá v urychlení vynesení na hladinu. Jak díváte nohy zpět k sobě, mávnete ploutvemi a usnadníte si výstup zpět.

Protože někdy můžete takto vstupovat do vody z velké výšky, je potřeba si jednou rukou držet masku a regulátor na obličeji, aby vám ji náraz vody nesundal. Druhou rukou je bodré si přidržovat přesku opasku se zátěží, aby nedošlo je jejímu otevření. To by nebyl dobrý začátek ponoru

Před vstupem (skokem) do vody je nutné se ujistit, že pod vámi nikdo není. Takový metrákový potápěč za krkem není nic příjemného.

Kotoul vzad

Tak takhle ne!To použijete v okamžiku, kdy je loď moc malá, není dost místa na stání na místě vstupu do vody nebo jsou velké vlny. Opět se provádí plně nastrojený, s BCD nafouknutým. Tentokrát se ale k vodě otočíte zády a sednete si na okraj lodi. Co nejdále, aby flaška vysela co nejvíce nad vodou. Opět je potřeba si držet masku a regulátor. Zde o to víc, že náraz vody je zezadu a snadno masku strhne.

No a když jste ujištěni, že pod vámi nikdo není (třeba posádkou lodi, buddym), uděláte kotoul vzad. Stačí chvilku počkat a BCD vás opět vynese na hladinu, kde předáte signál OK.

S vypuštěným žaketem

Oba uvedené vstupy do vody je možné provádět i s vypuštěným žaketem. To se dělá, pokud je voda moc rozbouřená, velké vlny a podobně. Po vstupu do vody se již nevracíte na hladinu, ale pokračujete v zanořování do dohodnuté hloubky (cca 10m), kde již s vámi nebudou mlátit vlny, kde se setkáte se svým buddym.

Při vstupu do vody s vypuštěným žaketem je potřeba vše pečlivě zkontrolovat. Ne že by nebylo vše potřeba kontrolovat při klasickém vstupu s nafouknutým BCD. Ale tam máte ještě jednu šanci si buddym provést kontrolu. Zde již žádná druhá šance není. A třeba nepřipojená hadice k BCD může vést ke katastrofě
 

 

Tento článek je přetisk článku, který jsem původně napsal pro www.octopus-cz.cz, kde vyšel v listopadu 2014.

Klíčová slova: Vstup do vody, skok, kotoul

Pokračujte ve čtení