Elba - murény - úhořovci

6. říjen 2011 VaDo

Ilustrační fotoMurény. Zajímaví tvorové. Kdysi v Egyptě jsem si jich tolik neužil, i když tam byly určitě větší. Ale tam byly zalezlé. Na Elbě nejsou nijak velké, ale je jich tam nepočítaně. Na prvních ponorech jsme je stále signalizovali, ale na posledních ponorech již nikoho nezajímali.

A jsou zvědavé (na rozdíl od ostatních) a jsou aktivní. Takže jsme jich spoustu viděli venku, vylezlé ze svých děr. Na kontrole území nebo na lovu. Viděli jsme lovit murénu ve dne, v noci. Viděli jsme, jak zahání svou kořist do díry. A také jak je neůspěšná při lovu - a to poměrně často, kupodivu.

Viděli jsme soubor chototnice - muréna. Ale tam jsme jej přerušili, aktéři se skovali každý do své díry. A jejich trpělivost byla větší než naše zásoba vzduchu.

Hadovité tělo - narozdíl od úhořovce, kterého jsme načapali na nočním lovu, je muréna zvlaštní. Úhořovec vypadá jako ryba, pohybuje se jako ryba. A také celkem očekávaně loví. Toho jsme potkali na jeho nočním krmení. A ten - narozdíl od murény - dokázal využít světlo našich lamp a udělal si hody. Doslova a do písmene.

Fotogalerie murén a dalších hadicovitých

Klíčová slova: Elba, potápění, muréna

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Nekouřím 1000 dní