Listopadové Attersee

11. listopad 2017 VaDo

V sobotu podle plánu vyrážíme na Attersee. Ráno je ještě modrá obloha, v Linzi je již zatažená obloha a na dálnici kolem Traunsee již již leje jako z konve. Zatím to nevadí, protože na plánované lokalitě Kohlbauernaufsatz se dá převléci aspoň trochu pod střechou.

Kohlbauernaufsatz 

Ale počasí na nás bylo hodné, po příjezdu přestalo pršet. Tak jsme se převlékli a hupky dupky pod vodu. Jak to z hladiny vypadlo pěkně, tak pod vodou bylo zklamání. Viditelnost jen tak 4-5 metrů. Ale voda celkem teplá, krásných 10°C. V 16 metrech termoklina na 5°C. A to již padáme kolem stěny k lodičce s kadibudkou. Nebyl jsem tu skoro rok. Koukám, upadlé parohy, ozdoby pocházené na dně. A v kadibudce není pan domácí mník. A od plata za lodiškou vede linka, evidentně nová, bílá. V té viditelnosti to vypadá, že od stěny vzdaluje, není to pravda. Za chvíli nás dovede opět ke stěně. Tak se otočíme a plaveme podél stěny zpět k lodičce. Pod ně spoustu okounů. A jeden tlustý ... A nebyl to oknou, byl pan mník, asi domácí z lodičky. A pak již nás počítače volají nahoru. Ve stěně mně ve štěrbině upoutalo oko. Myslím, že to je úhoř, snažím se fotit, ale je hluboko zalezlý. A nekonec to nebyl úhoř. Až ne zvětšených fotkách je vidět, že je to malý mník.

Když jsme byli ve vodě, asi pěkně pršelo. Ale teď už zase neprší. Teploměr sice ukazuje 2°C, ale pocitově je celkem teplo. Ani pod vodou v 5°C nebyla zima. Tak naplnit, nasvačit a hurá na další lokalitu - Hinkelsteine.

Hinkelsteine

Převlečeme se hup do vody. Parkujeme na straně parkoviště vzdálenější od menhirů, tak se připravujeme na delší plavání. V plánku je sice psáno, že cca po 10 minutách plavání, ale již minule jsem to počítal skoro na 15 minut. A teď, když starutujeme až z dalekého cípu, je nakonec plavání na celých 25 minut. Tak hup dolu k prvnímu a pak ještě obeplouváme druhý. Ale vzhledem ke vzdálenosti, kterou musíme plavat zpět, na třetí již nedojde a stoupáme nahoru. Je z toho krásná hodina ve vodě. 

Po vynoření nás vítá zatažená obloha a zasněžené kopce.

 

 

Klíčová slova: Potápění, Attersee, Kohlbauernaufsatz, Hinkelsteine

Pokračujte ve čtení

Předchozí
Borek