Attersee ve čtyřech

1. červen 2014 VaDo

Na den dětí jsme (protože v každém z nás je stále kus dítěte) vyrazili si hrát na Attersee. K Tomovi se přidali další dva kamarádi (Jarda a Michal). Takže to bude veselejší.

Ilustrační fotoPrvní ponor na lokalitě Nöhmer. Tady jsem poprvé, i když sousední Zatopený les znám celkem dobře. Celkem pěkná lokalita, relativně hodně zarybněná - tedy na poměry Attersee.

Sklouzneme pod 20metrů. V 11 metrech se láme teplota - z přijatelných 11°C na 5-6°C. V 15 potom i viditelnost, která nahoře nestála za moc - kolem 4metrů. Dole je ale vidět nádherně, kolem 8-10m. Ve 22metrech narážíme na celkem pěkného mníka jednovousého. Chvilku se kocháme. Ale jen chvilku....

Pak pomalu traverzem stoupáme nahoru. V trávě kolem 5m se skovávají malé štiky (mimo okounů) a také jsou vidět pstruzi. Ale ti jen na velkou vzdálenost, fotit se nenechají.

Druhý ponor, po nafoukání u Under pressure a výborném řízku, jdeme na lokalitu u základny Nautilus. Transport na vozíku až k vodě, komfort. Voda je zde možná trochu kalnější než v na Nöhmeru. A taky studenější. Již v 10metrech se to zlomí na 5,5°C. Kouše pěkně do tvářiček. Pod 15metrů je ale opět pěkně vidět - kolem 6-8 metrů. Prošli jsme s Tomem plata na pravé straně až do 30 metrů. Na prostřední plata již nebylo dost vzduchu, tak jindy. Z ryb: malá štika, okouni - spousta. Pročtena dekompresní literatura v 10 metrech :-) 

Můj pokus proměnit baterku na pomocné fotosvětlo skončil nezdarem. Rozptylka, která rozptyluje na vzduchu nádherně, je ve vodě moc. Tam je potřeba něco jemnějšího. Tak na to půjdeme jinak.

Mník jednovousí
Mník jednovousí
Štiky
Štika
Spousta okounů
Tomáš vymýšlí, jak ztn motor sundat
Spí, kde se dá

Klíčová slova: Attersee potápění na Attersee

Pokračujte ve čtení