Bořená hora, stále studená voda

3. červen 2011 VaDo

V čtvrtek jsme se byli podívat na na lomu Bořená hora (Potya). Stránky sice nejsou zrovna aktuální, ale domluva je snadná a perfetní. Tímto chci tedy poděkovat za umožnění potápění i ve všední den, i když je otvírací doba jen o víkendech.

Lom je, dalo by se říci, standardní český lom, se spoustou potápečsky zajímavého harampádí. A je celkem pěkne zarybněn.

Skovaná ve větvích

Viditelnost zhruba do 6 metrů hlouby okolo 3 metrů díky nedávným dešťum a pylovému "hnusu". Pod 6 metrů se viditelnost zvětšuje na pěkných cca 5-6 metrů. Ale díky špinavější vodě nahoře, je zde celkem krásná tma. A zima. Termoklina kopíruje zhruba těch 6 metrů a je pěkně ostrá. Z 14°C u hladiny na krásných 7-8°C pod 7 metry.

Blízko

Prohlédkli jsme vrtulníka, pak spadli do hloubky k pontonům, ale co tam? Takže zase nahoru do teplé vody a hrát si s rybičkami. A pak jsme ji našli. Maskovaná štika v čersrvě poražených břízkách byla skoro neviditelná. A že jí byl pořádný kus, metr délky na 100%. Chvilku jsem ji pozoroval z boku, ale pak jsem se rozhodl se na ni podívat zepředu, tzakže obeplavat stromky a pokusit se větvemi opatrně protáhnout ke štice. Ještě, že byla stoik. Když jsem u ní cca 30-40cm, ukázala všechny zuby, roztáhla žábra (že by se nudila), a protože s náma asi nebyla žádná zábava, vycouvala z úkrytu.

A pryč

Pak již jen PragaV3S a ještě jednou na vrtulník. A z vody a domů.

MI8

I když bylo zazaženo, pěkný dlouhý ponor.

Klíčová slova: Potápění, Bořená hora

Pokračujte ve čtení

Další
Irfan View 4.28
Předchozí
Nekouřím 1000 dní