Čím browzdat po webu na WM

29. září 2008 VaDo

Pokud máte na svém mobilu Windows Mobile, jistě hledáte něco, čím by se dalo brouzdat internetem tak, jak jste zvyklí z vašeho stolního počítače. 

Internet Explorer, který je v současné době ve Windows Mobile 5 i 6 vychází z jádra Internet Exploreru 5.0. Tedy, pokud se podíváme do historie, z prohlížeče, který tady byl v době Windows 98 a WIndows NT 4.0. Takže vlastně něčeho, co je již 11 let staré. A to je z hlediska vývoje software vlastně pravěk. Slibovaný Internet Explorer 6 pro Windows Mobile je stále v nedohlednu (možná doben 2009). A to měl být již ve Windows Mobile 6.1!

Takže Vám nezbyde nic jiného, než se poohlédnout po nějaké rozumné alternativě.

Opera

Opera nabízí dvé možnosti. Buď Opera Mini, která je zadarmo, ale je založena na Javě. Z toho plyne jejich několik velkých nevýhod - mizerná integrace s vlastním systémem a rychlost raněného šneka. Druhou možností je Opera Mobile, která je pro Windows Mobile. Výhodou je rychlost, integrace se systémem. nevýhodou je přílišné nároky na paměť (většinou se ukončí cokoliv dalšího, co je spuštěno) a cena. Není zadarmo.

Skyfire

Skyfire je zajímavá alternativa. Zatím pouze ve verzi 0.8 beta, ale již teď se může pochlubit některými vlastnostmi, které jsou výborné. Snadná plná integrace do systému, rychlost, celkem ucházející paměťové nároky. Vytknout se snad dá jen trochu nezvyklé ovládání. Ale dá se zvyknout.

Oba zmíněné prohlížeče podporují zmenšení, náhledy, vybrání oblasti a většinu funkcí, na které jsme zvyklí z "velkého" počítače. Skyfire navíc umožňuje Ajax a prohlížení videa.

Co používáte pro browzdání vy?

Rozšíření Office nejenom od MS

29. září 2008 VaDo

Microsoft Office je nejpoužívanější kancelářský balík. Aspoň v České repuiblice. To je fakt. Pravdou také je, že trpí některými nedostatky, hlavně při komunikaci s okolím, tedy při exportu vaších souborů do jiných formátů nebo naopak při čtení jiných formátů.

Export do PDF a XPS

O exportu do PDF  a tvorbě PDF jsem již psal několikrát. Například [PDF1], [PDF2]. Ale to je stále nějaká berlička a obcházení toho nejednoduššího - tedy funkce Uložit jako.  Ale přečtěte si "poznámku". Vraťme se k dopňku pro Office - SaveAsPdf. Doplněk najdete na stránkách Microsoft - produkty ke stažení. Vyžaduje ověření pravosti sady Office.

Nové formáty Office

Pokus máte starší sadu Office, jistě jste narazili na problém, jak otevřít soubory docx, xlsx, pptx. OPět je možné do Office 2003 nainstalovat doplněk "Sada Microsoft Office Compatibility Pack pro formáty souborů aplikace Word, Excel a PowerPoint 2007". STahujte na MS Download Center.

Formáty dalších kancelářských balíků

Další problém, který vás může potkat - formáty souborů ODF, které pocházejí z balíku OpenOffice - což je alternativa k MS Office - zdarma. Opět je možné instalovat add-inm který umožní načíst a otevřít dokumenty ze balíku OpenOffice. Stahujte: Add-in for Word, Add-in for Excel a Add-in pro PowerPoint.

Metadata v dokumentech

Metadata jsou všechny informace, které nejsou vidět, ale jsou obsaženy v souboru sady Office (jedno, zda Excel, Word nebo Powerpoint). A tato metadata mohou obsahovat informace, které by jste o sobě třeba nechtěli zveřejnit. Najít v dokumentech takováto data umožní Metadata analyzer.

Slovníky

Překládat můžeme kde chceme a jak chceme, Na webu je spousta služeb, nekteré kvalitní, jiné méně. Z těch lepších vyberu alespoň www.slovnik.cz a www.google.com/translate. Ale co přímo v Office? Zkuste se podívat na česko-anglický slovník pro Office. K dispozici je i česko-německý. Pozor, nejsou obdařeny bůhvíjakou slovní zásobou. Stažení vyžaduje ověření pravosti sady Office.

Poznámka: Funkce virtuální tiskárny také není k zahození, protože kdy jindy dostanu do jednoho PDF jednoduše dokument z Wordu, tabulku z Excelu, kus webové stránky a nakonec třeba ještě obrázek?

Fothádanka XXX

11. září 2008 VaDo

Opět další desítka fotohádanek začíná. A podívejme se opět vzhůru. Nejenom Praha je stověžatá. I Český Krumlov má svých věží a věžiček požahnaně. Jen je tolik nevystavuje. Kde se nachází věžička? Na jakém je domě? Výsledek fotohádanky pište na adresu na vaclavd(zavináč)gmail.com nebo do komentářů pod článkem. Tam ale uveďte nějaký svůj nick nebo e-mail (nezobrazuje se) tak, abych byl schopen identifikovat, o koho jde. Výherci budou zvěřejněni. ...… Číst více

IE7Pro verze 2.4

28. září 2008 VaDo

24.9. 1008 byla uvolněna verze ie7pro 2.4 mého, oblíbeného doplňku pro Internet Explorer. Co vše je nového? Hlavní je odstranění některých chybiček, které byly v předchozí verzi, doplnění dalších gest myší (to, popravdě řečeno, je funkce, bez které se obejdu), doplněny jazykové soubory. Stahovat je možné zde. Domovská stránka Vývojářský blog… Číst více

Fotohádanka XXIX - řešení

22. červenec 2008 VaDo

Vzorek z fasády, který byl v této fotohádance, je z nově opraveného hotelu U města Vídně. Dnes je to nóbl hotel, ale pamětníci jistě vzpomenou na slavné hajzlíky a vedle stojící stánek se zmrzlinou. Pro ty, kteří nevzpomenou - nebylo o co stát. Ale pivo - to měli dobrý.   View Larger Map… Číst více

V jakém systému jste dělali výcvik?

23. září 2008 VaDo

Na www.adrex.cz je anketa - V jakém systému jste absolvovali svůj potápěčský výcvik? Zahlasujte, ať je vidět zastoupení jednotlivých škol.  Instruktoři, držte se na uzdě, opravdu není potřeba kliknout několikrát za každého svého žáka, pouze za sebe … Číst více

Vývoj Chrome se nezastavil

23. září 2008 VaDo

Vývoj Google Chrome se nezastavil. Na konferenci Web 2.0 Expro to uvedl Aaron Boodman, člen vývojového týmu Google Chrome. A jaké novinky se chystají? Těšit se můžeme na doplňky ve stylu FireFox a další vylepšení. Celý článek - Web 2.0: Google Chrome To Support Add-Ons .… Číst více

Fotohádanka XXIX

21. červenec 2008 VaDo

Devětadvacátá fotohádanka je opět z fasád. Tentokrát ne fresky, ale pouze fasídní vzory. Tento je takový nenápadný, ale při bližším ohledání je velmí jedný a propracovaný. Kde je? Víte? Výsledek fotohádanky pište na adresu na vaclavd(zavináč)gmail.com nebo do komentářů pod článkem. Tam ale uveďte nějaký svůj nick nebo e-mail (nezobrazuje se) tak, abych byl schopen identifikovat, o koho jde. Výherci budou zvěřejněni. ...… Číst více

Fotohádanka XXIIX - řešení

21. červenec 2008 VaDo

Červená brána byl objekt, který jsme hledali. Myslel jsem, že vám opětr nabídnu něco z popisů na www.ckrumlov.cz, ale bohužel, v tomto případě je informační systém poměrně sticha. Jediný relevantní odkaz, který za něco stojí, je do staré části, která již asi není udržovaná. Ten je zde.   View Larger Map… Číst více

Beta2 IE8 i v češtině

17. září 2008 VaDo

Pokud chcete zkoušet beta2 MS Internet Exploreru, ale nechce se Vám instalovat anglickou verzi - je zde řešení. Zcela potichu se objevila ke stažení verze i v českém jazyce. Stahovat můžete zde: www.microsoft.com/ie8 Související: Internet Explorer 8 beta 2 je tu Anonymní surfování v IE8 Internet Explorer 8 Beta 2 Internet Explorer beta … Číst více